Okręgowy etap XIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności w Tczewie
- Szczegóły
- Utworzono: poniedziałek, 12, styczeń 2015 22:07
9 stycznia 2015 r. w Zespole Szkół Ekonomicznych w Tczewie odbył się okręgowy etap XIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Zespół Szkół Gastronomicznych reprezentowało dwóch laureatów etapu szkolnego-Kamila Żarnowska i Hubert Ciesielski z klasy 3c Technikum Żywienia.
W etapie okręgowym udział wzięło 49 uczniów z liceów i techników województw pomorskiego i kujawsko-pomorskiego.
Aby zakwalifikować się do centralnego etapu olimpiady uczestnicy musieli osiągnąć pułap 74 punktów. Kamila I Hubert nie zdobyli wymaganego minimum mimo tego uzyskali bardzo wysokie noty, zwłaszcza w kategorii pytań skojarzeniowych, które stanowią największą trudność w rozwiązywanych testach.
Gospodarze z Tczewa podjęli uczestników bardzo serdecznie. Podczas kiedy młodzież rozwiązywała test opiekunowie zaproszeni zostali na pokaz kulinarnych umiejętności uczniów i absolwentów swojej szkoły. Młodzi kucharze przygotowywali dania kuchni włoskiej oraz japońskiej (sushi). Nauczyciele po obserwacji mogli skorzystać z możliwości szkolenia własnego warsztatu pracy i przygotować własną wersję japońskiego dania.
W przerwie między częścią konkursową a ogłoszeniem wyników młodzież wraz z opiekunami rozluźnić się mogli przy grze w bilard i kręgle w Centrum Rekreacji i Rozrywki EBRO w Tczewie.
Organizatorom dziękujemy za miłe przyjęcie a Kamili i Hubertowi serdecznie gratulujemy chęci, determinacji i ogromnej wiedzy.
Opiekun konkursu
Anna Borowicz