XIX olimpiada o żywieniu i żywności

ROK SZKOLNY 2015/2016

TEMATYKA WIODĄCA

"Żywność prozdrowotna"

  • Od paleolitu do syntetycznego hamburgera: ewolucyjna historia zwyczajów żywieniowych człowieka.
  • Ekologiczne aspekty żywienia człowieka.
  • Ewolucja sztuki kulinarnej i technologii potraw.
  • Teraźniejszość i przyszłość żywności prozdrowotnej.
  • Suplementy diety - szczególny rodzaj żywności.
  • Wczoraj, dziś i jutro nauki o żywieniu.
  • Tabele składu produktów spożywczych i normy żywieniowe jako narzędzia w racjonalizacji żywienia.
  • Rozwój metod oceny sposobu żywienia.

 

TERMINARZ

I etap (szkolny) – pierwszy tydzień listopada (informacja o terminie podana zostanie w połowie października);

II etap (okręgowy) – 11 stycznia 2016 r.

III etap (centralny) – 17-19 marca 2016 r.

Wizyt 582594