XIX olimpiada o żywieniu i żywności
- Szczegóły
- Utworzono: czwartek, 13, luty 2014 21:01
ROK SZKOLNY 2015/2016
TEMATYKA WIODĄCA
"Żywność prozdrowotna"
- Od paleolitu do syntetycznego hamburgera: ewolucyjna historia zwyczajów żywieniowych człowieka.
- Ekologiczne aspekty żywienia człowieka.
- Ewolucja sztuki kulinarnej i technologii potraw.
- Teraźniejszość i przyszłość żywności prozdrowotnej.
- Suplementy diety - szczególny rodzaj żywności.
- Wczoraj, dziś i jutro nauki o żywieniu.
- Tabele składu produktów spożywczych i normy żywieniowe jako narzędzia w racjonalizacji żywienia.
- Rozwój metod oceny sposobu żywienia.
TERMINARZ
I etap (szkolny) – pierwszy tydzień listopada (informacja o terminie podana zostanie w połowie października);
II etap (okręgowy) – 11 stycznia 2016 r.
III etap (centralny) – 17-19 marca 2016 r.