Informacje na temat ewaluacji wewnętrznej przeprowadzonej w Zespole Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy
- Szczegóły
- Utworzono: wtorek, 24, październik 2017 08:50
Projekt „Europejskie doświadczenie zawodowe szansą na sukces” realizowany w ZSG w Bydgoszczy, finansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER)- „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” (numer projektu: 2016-1-PL01-KA102-023348) został poddany ewaluacji. Celem badania było poznanie stopnia realizacji zamierzonych celów oraz ocena rezultatów w ocenie uczestników niniejszego projektu.
Badania wykazały, że założone w projekcie cele zostały osiągnięte. Uczniowie przygotowujący się do wyjazdu na staż dysponowali wystarczającą ilością informacji na jego temat. Przygotowania do wyjazdu spełniały ich oczekiwania. Uczniowie zostali w sposób właściwy poinformowani o wszystkim, przygotowując się do wyjazdu na praktyki do Niemiec. Zdaniem uczniów atmosfera panująca w grupie w trakcie praktyk, jak i przygotowań do wyjazdu, była bardzo dobra. Uczniowie byli zadowoleni z restauracji, w której odbywali praktyki, a zadania przydzielone przez opiekuna były zgodne z programem praktyk. W opinii badanych uczniów wyraźnie wzrósł poziom ich wiedzy i umiejętności, zarówno w obszarze zawodowym, jak i językowym oraz społeczno- komunikacyjnym. Uczestnicy praktyk niemalże jednogłośnie stwierdzili, że poszerzyli swoją wiedzę z zakresu gastronomii. Nauczyli się przygotowywania wielu nowych potraw, w szczególności związanych z kuchnią niemiecką. Poznali także specyfikę pracy w międzynarodowym zespole. Wszyscy uczniowie, którzy uczestniczyli w praktykach ocenili swoje umiejętności językowe na wyższe niż przed wyjazdem. Mieli poczucie, że przełamali barierę językową. Udział w niniejszym projekcie był dla uczniów bardzo cennym doświadczeniem zawodowym, które zmotywuje ich do korzystania ze zdobytej wiedzy oraz dalszego rozwoju. Ze względu na wyraźny progres w rozwoju uczniów w obszarze zawodowym, językowym oraz społecznym i komunikacyjnym należy dołożyć wszelki starań, aby umożliwić uczniom ZSG udział w przyszłości w podobnych projektach.
Podsumowanie realizacji projektu unijnego „Europejskie doświadczenie zawodowe szansą na sukces” (2)
- Szczegóły
- Utworzono: niedziela, 08, październik 2017 23:58
04.10.2017r. odbyło się spotkanie, którego celem było upowszechnianie rezultatów projektu unijnego „Europejskie doświadczenie zawodowe szansą na sukces” realizowanego przez Zespół Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy z partnerem z Niemiec, Berufsbildungsverein Eberswalde Angermünder, finansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój. W spotkaniu uczestniczyła pani Iwona Andrzejewska – starszy wizytator Kuratorium Oświaty w Bydgoszczy, pani Ewa Abramczyk – Boguszewska – dziennikarz „Gazety Pomorskiej“, dyrekcja Zespołu Szkół Gastronomicznych, nauczyciele zaangażowani w realizację projektu oraz uczniowie odbywający praktykę zawodową. W trakcie spotkania wręczono uczestnikom praktyk certyfikaty i przedstawiono uzyskane rezultaty: certyfikat potwierdzający zdobyte kwalifikacje zawodowe, certyfikat potwierdzający zdobyte kwalifikacje językowe, Europass Mobilność potwierdzający zdobyte umiejętności i kompetencje zawodowe, wzrost umiejętności i kompetencji językowych oraz wzrost umiejętności personalno-społecznych, inaczej zwanych kompetencjami komunikacyjnymi. Zaproszeni goście zostali poczęstowani potrawami kuchni niemieckiej wykonanymi przez uczestników projektu, któtrzy mogli pochwalić się zdobytymi umiejetnościami zawodowymi.
Zobacz film
oraz zdjęcia
Koordynator: mgr Justyna Ormanowska
Podsumowanie praktyk w Niemczech (2)
- Szczegóły
- Utworzono: piątek, 28, lipiec 2017 00:05
Dobiega końca 4 tygodniowy pobyt na praktykach zagranicznych w miejscowości Bad Freienwalde w Niemczech. Nasi uczniowie odbywali praktyki w wymienionych lokalach: Restaurant & Cafe „ Olivo”, Landhof Liepe, La Fontana, Randwirtschaft, Restaurant Dammmeisterei, Wilder Eber-Hotel & Restaurant, Haus am Finowkanal, Berufsbildungsverein e.V. Uczestnicy projektu miło będą wspominać czas spędzony w restauracjach w międzynarodowym środowisku pracy, który przyczynił się do podniesienia kompetencji zawodowych naszych praktykantów. Opiekun i koordynator Justyna Ormanowska
„Tropical Islands” (2)
- Szczegóły
- Utworzono: poniedziałek, 17, lipiec 2017 23:51
To już trzeci tydzień praktyk w Niemczech. Nasi uczniowie biorący udział w projekcie „Europejskie doświadczenie zawodowe szansą na sukces” 17 lipca 2017 odwiedzili największą w Europie tropikalną krainę „Tropical Islands”. Niezapomnianych wrażeń w tym cudownym miejscu dostarczyły zjeżdżalnie wodne, baseny, laguna, airbush tatoo oraz las tropikalny pełen różnych gatunków owadów, ryb i ptaków np. flamingów. Dużym zainteresowaniem cieszyła się „Rzeka Amazonia”, uczestnicy kilkakrotnie korzystali z tej atrakcji. Po powrocie wszyscy z uśmiechem na twarzy wrócili do internatu. Opiekun i koordynator Justyna Ormanowska
Grill integracyjny w Bad Freienwalde (2)
- Szczegóły
- Utworzono: czwartek, 27, lipiec 2017 00:01
24.07.2017 w ramach integracji z nową grupą praktykantów z Warszawy, zostaliśmy zaproszeni na grilla przez partnera pośredniczącego, którego w Niemczech w miejscowości Bad Freienwalde reprezentują Halina i Zygfryd Bytomscy. Integracja bardzo udana, młodzież świetnie się bawiła przy muzyce i potrawach z grilla. Uczniowie grillowali karkówkę, panierowany boczek i kiełbaski. Życzymy udanych praktyk zawodowych nowo przybyłym. Opiekun i koordynator Justyna Ormanowska
Wycieczka do Berlina i wizytacja dyrekcji szkoły (2)
- Szczegóły
- Utworzono: piątek, 14, lipiec 2017 23:45
W piątek 14 lipca 2017 roku do Bad Freienwalde przyjechała pani vice-dyrektor Joanna Dyrka wraz z koordynatorem projektu panią Justyną Ormanowską. Całe grono pedagogiczne zostało zaproszone na kolację do włoskiej restauracji „La Fontana”. W sobotę wszyscy wybrali się na wycieczkę do Berlina, aby zwiedzić muzeum figur woskowych Madame Tussauds oraz Aqua Dom & Sea Life – największe akwarium w Berlinie. Wieczorem spotkaliśmy się razem w kafeterii, aby podzielić się wrażeniami i spostrzeżeniami z dwóch tygodni pobytu na praktykach. Opiekun młodzieży: Krzysztof Szczepaniak
Historia stolicy Niemiec (2)
- Szczegóły
- Utworzono: środa, 26, lipiec 2017 23:56
Uczniowie biorący udział projekcie „Europejskie doświadczenie zawodowe szansą na sukces” swój czwarty, a zarazem ostatni tydzień praktyk zagranicznych rozpoczęli od zwiedzania Berlina. Młodzież ruszyła śladami muru berlińskiego i mogła podziwiać panoramę Berlina z Parlamentu-Bundestagu. Zwiedzanie zakończyło się w muzeum topografii terroru, co skłoniło wielu młodych ludzi do refleksji nad wartością ludzkiego życia. Następnie młodzież udała się na Plac Aleksandra, gdzie mogła nabyć wiele pamiątek z pobytu w Niemczech. Opiekun i koordynator Justyna Ormanowska
Rekrutacja uzupełniająca na praktyki w Niemczech-2 (2)
- Szczegóły
- Utworzono: czwartek, 04, maj 2017 16:10
Rekrutacja uzupełniająca dotyczy klas I, II i III TŻ oraz realizowanego przez ZSG projektu „Europejskie doświadczenie zawodowe szansą na sukces”. Osoby zainteresowane odbyciem praktyk w lipcu zgłaszają się osobiście do koordynatora projektu pani Justyny Ormanowskiej do 10.05.2017r. Uzupełniony formularz zgłoszeniowy (znajduje się na stronie szkoły w zakładce PO WER) należy oddać do 12.05.2017r. do godziny 12.30. Koordynator projektu: Justyna Ormanowska
Więcej artykułów…
- Aktualna lista uczestników praktyk zagranicznych(4)
- Zajęcia z języka niemieckiego branżowego(3)
- Rekrutacja uzupełniająca na praktyki w Niemczech (2)
- Targi Spożywcze w Berlinie (2)
Strona 1 z 4
- start
- poprz.
- 1
- 2
- 3
- 4
- nast.
- koniec