Aktualności

Sukces uczniów ZSG w Pułtusku

Dnia 13.06.2015r.  na zamku w Pułtusku odbył się konkurs kulinarny pt. ,,Kuchnia Polska wczoraj i dziś’’.
Naszą szkołę reprezentowali: Adam Rzęski i Patryk Kamiński. W kategorii uczniowskiej byli bezkonkurencyjni i zgarnęli wszystkie nagrody tę najważniejszą, czyli PIERWSZE MIEJSCE oraz WYRÓŻNIENIE od JURY degustacyjnego za najlepszy smak swoich dań. Zwycięskim menu okazała się przystawka : roladka z polędwiczki z indyka zawijana w cukinii z pianką z sera pleśniowego oraz truskawki z szynką parmeńską na białym winie, oblane beszamelem  oraz danie główne, czyli  filet z suma z puree marchewkowym, sosem paprykowym, zielonymi szparagami oraz  ravioli z wątróbki z suma i ziemniaki confi.

Nasz sukces zawdzięczamy wielu osobom i firmom. Bardzo dziękujemy: szefowi kuchni „Słoneczny Młyn”, panu Arkadiuszowi Ciesińskiemu za przygotowanie uczniów do konkursu, firmie MAKRO za pomoc finansową, firmie ALGAST za wypożyczenie talerzy i sprzętu na konkurs ,firmie CHEMAN za bluzy kucharskie ,gazecie EXPRESS BYDGOSKI za wsparcie medialne ,nauczycielom: pani Iwonie Chojnackiej, pani Justynie Ormanowskiej, pani Grażynie Guczalskiej, panu Krzysztofowi Szczepaniakowi za okazaną pomoc w pozyskaniu  produktów i sprzętu. Szczególne podziękowania należą się  pani Bogusławie Laskowskiej za zaangażowanie podczas pracy na konkursie w Pułtusku i Dyrekcji Zespołu Szkół Gastronomicznych.
Opiekun: Beata Lewińska

Więcej o uczniach i konkursie na:

https://www.facebook.com/292927120762906/videos/vb.292927120762906/857016297687316/?type=2&theater

http://express.bydgoski.pl/335654,Mlodzi-bydgoscy-kucharza-probuja-swoich-sil-w-prestizowym-konkursie-kulinarnym.html

http://adamczewski.blog.polityka.pl/2015/06/15/mlodzi-w-bialych-czepcach/

http://nowiny24.info/?p=7120

https://www.facebook.com/pages/Euro-Chef-pl/746960922060463

Wizyt 579341