Aktualności

Aktywna młodzież koła kulinarnego przy ZSG w Bydgoszczy

22 kwietnia 2018 roku odbył „Bydgoski Biegi Urodzinowy” . W ten sposób miłośnicy sportu świętowali  654 rocznicę nadania praw miejskich naszemu miastu. Na starcie 5-kilometrowej trasy stanęło 1363 biegaczy, wśród których nie zabrakło naszych uczniów. Równocześnie wolontariusze z koła kulinarnego pomagali w przygotowaniu 1500 kanapek dla biegaczy pod fachową opieką pana Sebastiana Ferenca - szefa kuchni Hotelu City w Bydgoszczy. Serdecznie dziękujemy  następującym uczniom: Weronice Berdowskiej i Wiktorii Jurałowicz z klasy 1bTŻ, Laurze Kin, Wiktorii Stawskiej, Martynie Szneidrowskiej, Oldze Młynarczyk, Izabeli Łęga, Patrycji Gawron i Patrykowi Byzdrze z klasy 1cTŻ za zaangażowanie w działalność społeczną i poświęcony czas.
Opiekun: Krzysztof Szczepaniak

IX edycja międzyprzedmiotowego konkursu

Dnia 20 kwietnia odbyło się ogłoszenie wyników IX edycji międzyprzedmiotowego konkursu „Białka, tłuszcze i cukry w żywieniu i organizmie człowieka”. Uczniowie mogli wykazać się wiadomościami z zakresu chemii, podstaw żywienia oraz biologii. Na podium znaleźli się uczniowie z klasy 2aTG. Pierwsze miejsce zajął Bartosz Pijankowski, drugie – Daria Kłobuchowska, trzecie – Weronika Mierzwińska. Gratulujemy!
Organizatorzy: Anna Firchów, Grażyna Mrotek i Karolina Trybuchowicz

Dzień Ziemi 2018

Dnia 20 kwietnia 2018 roku uczniowie ZSG wzięli udział w akcji ekologicznej „Międzynarodowy Dzień Ziemi” pod hasłem „Ratujmy nasz dom przed odpadami”. Młodzież z klasy 1KT oraz 1aBS pod opieką pani Karoliny Trybuchowicz i pana Stanisława Rabieja uporządkowała teren wokół szkoły. Pierwszoklasiści na lekcjach biologii mogli poznać zasady racjonalnego gospodarowania odpadami.
Koordynator akcji: Karolina Trybuchowicz

Lekcja w Myślęcinku (2)

Dnia 19 kwietnia 2018 roku uczniowie klasy 2cTŻ uczestniczyli w zajęciach edukacyjnych „Ptaki polskich lasów” w Ogrodzie Zoologicznym w Myślęcinku. Podczas warsztatów młodzież obserwowała wybrane gatunki zwierząt, między innymi kanię rudą, sowę włochatkę, puszczyka, kruka, sójkę i inne. Uczniowie usłyszeli informacje o wymiarach, wyglądzie, występowaniu, lęgach i pokarmie ptaków. Młodzi ornitolodzy mieli także możliwość podziwiania ptasich eksponatów: gniazd, piór oraz jaj.
Opiekun: Karolina Trybuchowicz 

Paulina Biskup i Łukasz Wierzchowski na jednodniowym stażu w Restauracji Werbena

Nasi uczniowie Paulina Biskup (3bTŻ ) i Łukasz Wierzchowski (2cTŻ) odbyli jednodniowy staż w Restauracji Werbena pod okiem wybitnego Szefa Kuchni Michała Szczepańskiego ufundowany przez Herbarium Hotel & SPA w Gąsawie. W czasie jego trwania mogli zapoznać się z pięknym obiektem, zwiedzić dojrzewalnię mięs i wędlin oraz wędzarnię. Współpracowali z młodą, bardzo sympatyczną i pomocną ekipą. Dowiedzieli się również, w jaki sposób zrobić pudry z różnych warzyw, owoców i ziół.. Nauczyli się, w jaki sposób ciekawie i bardzo smacznie zrobić warzywa takie jak pietruszka, topinambur, kapusta, brukselka oraz w jak prosty sposób przyrządzić ryby (łososia, pstrąga, dorsza). Kucharze restauracji Werbena pokazali im wiele ciekawych, a zarazem nowych dla naszych uczniów, technik sporządzania potraw. Została przedstawiona im również karta dań restauracji hotelowej, z której mogli wybrać dla siebie 3 potrawy główne i deser, a następnie pod okiem całego zespołu sami je przygotowali. Z dań głównych wybrali pstrąga z pieczonymi ziemniakami, piklami z rzodkiewki i olejem ze szczypiorku, kaczkę podaną z puree z kapusty modrej, pieczonym topinamburem, kopytkami oraz piklami z buraka i dorsza z puree   bakłażana, ziemniakiem z palonym sianem oraz piklami z solirodu. Na deser zaproponowano mus z gruszki podany ze słonym karmelem oraz lodami z rokitnika. Do każdego z tych dań wykorzystane zostały zioła, które wcześniej razem z kucharzami zbierali na całym terenie ogrodu hotelowego.

Bardzo dziękujemy naszemu absolwentowi Maciejowi Jeszka za pomoc w realizacji stażu.

Więcej zdjęć:

https://photos.app.goo.gl/dFx5jAsqJpk3Q0ll2

Opiekun: Beata Lewińska

Konkurs „Jeden z dziesięciu”

18 kwietnia 2018 roku odbył się konkurs dla klas pierwszych „Jeden z dziesięciu”. Organizatorem była klasa 1aTŻ wraz z wychowawcą Dorotą Stanny. Do konkursu przystąpiło dziesięciu uczniów z klas pierwszych, którzy zmierzyli się z pytaniami z zakresu nauk ścisłych.

Po długiej i emocjonującej walce do finału zakwalifikowało się trzech uczniów. Pierwsze miejsce zajął Kacper Tarkowski z kl. 1aTŻ, drugie - Mariusz Rajski z kl. 1TH, a trzecie - Piotr Pokrątka z kl. 1cTŻ. Gratulujemy wszystkim uczestnikom ogromnej wiedzy!
Opiekun: Dorota Stanny

Konkurs plastyczny „Eko –zając”

Fundacja Wiatrak zorganizowała konkurs plastyczny na największego i najpiękniejszego „EKO – zająca”. Miło nam poinformować, że Daria Kłobuchowska z 2aTG zajęła I miejsce. Gratulujemy sukcesu.

Opiekun: Małgorzata Kunicka

 

„Zdrowie dla wszystkich” - z wizytą u pierwszoklasistów

W czwartek 13 kwietnia uczniowie z 2bTŻ gościli w Szkole Podstawowej nr 4 w Bydgoszczy, spotykając się z dziećmi z klasy 1A. Młodzież przeprowadziła z młodszymi kolegami krótką pogadankę na temat zdrowego odżywiania się , zapoznała dzieci z nową piramidą żywieniową i zasadami zdrowego stylu życia. Po miłej pogawędce pierwszaki odpowiadały na pytania; co podajemy na zdrowe posiłki i jakich produktów należy unikać w codziennej diecie. Mali uczniowie wraz z przyszłymi kucharzami sporządzali piękne i kolorowe kanapki, tworząc „kanapkowe cudaki”. Pod koniec spotkania pierwszoklasiści mogli zagrać w grę „memory owocowo-warzywne” oraz wspólnie z młodzieżą rozwiązać piramidę żywieniową. Akcja została zorganizowana w ramach Światowego Dnia Zdrowia 2018. Dzięki zaangażowaniu naszych uczniówmożgliśmy rozpropagować zasady zdrowego żywieniautrwaleniu wszystkich zdrowych i pysznych warzyw i owoców a także uczniowie mogli przypomnieć sobie czego powinni jeść najwięcej, a czego unikać w swojej diecie. Młodzież z „gastronomika” w podziękowaniu otrzymała od młodszych kolegów pyszne jabłuszka.
Była to sympatyczna lekcja o naszym zdrowiu.
Opiekun: Magdalena Czekajewska-Stańczyk

Lekcja w Ogrodzie Zoologicznym

Dnia 17 kwietnia 2018 roku uczniowie klasy 2bTG uczestniczyli w zajęciach edukacyjnych „Ptaki polskich lasów” w Ogrodzie Zoologicznym w Myślęcinku. Podczas warsztatów młodzież obserwowała wybrane gatunki zwierząt, między innymi kanię rudą, sowę włochatkę, puszczyka i inne. Uczniowie poznali ciekawostki dotyczące budowy i zachowania wielu polskich ptaków, a także mieli możliwość obejrzeć ich pióra oraz jaja.
Opiekun:  Karolina Trybuchowicz 

Kolejne lekcje geografii w terenie

Z klasą 3KH w ramach Bydgoskiego Roku Dziedzictwa Przemysłowego poznaliśmy historię bydgoskiej żeglugi śródlądowej podczas wizyty na wyjątkowym obiekcie, jakim jest Barka Lemara. Została ona wpisana na  listę 15 obiektów przemysłowego szlaku tematycznego TeH2O w Bydgoszczy.  Szlak ten łączy historię miejsc powiązanych ściśle z wodą.

Klasa 3TH w ramach warsztatów terenowych uczestniczyła w marszu na orientację. W trakcie zajęć zapoznaliśmy się także z wybranymi atrakcjami turystycznymi znajdującymi się w okolicy naszej szkoły takimi jak: Dzielnica Muzyczna, Sielanka czy ulica Cieszkowskiego.

Opiekun: Magdalena Łabuś

Wizyt 697628