Aktualności

Spotkanie wolontariuszy

Dnia 06.12.2017 roku w szkole odbyło się spotkanie uczniów wolontariuszy. W jego trakcie Marta Redzimska z 2bTG - przewodnicząca rady wolontariatu omówiła szkolenie „Na tropach własnego serca”. Następnie pani Małgorzata Kunicka przedstawiła prawa i obowiązki wolontariusza szkoły oraz zapoznała z regulaminem Szkolnego Klubu Wolontariatu. Przybliżyła także plany najbliższych akcji wolontariackich.
Organizatorzy: Małgorzata Kunicka, rada wolontariatu

Szkolny konkurs matematyczno-angielski „The Master of Logic”

Dnia 24 listopada 2017 roku w naszej szkole została przeprowadzona już 8 edycja konkursu matematyczno-angielskiego „The Master of Logic”. Przeznaczony był on dla uczniów klas pierwszych i drugich technikum Zespołu Szkół Gastronomicznych. Konkurs polegał na odczytaniu poleceń w języku angielskim, a następnie rozwiązaniu zadań logiczno - matematycznych. Celem konkursu było rozwijanie zainteresowań i pasji z zakresu matematyki oraz języka angielskiego, jak również propagowanie logicznego myślenia. Wzięło w nim udział  12 osób z klas : 1aTG, 1bTG, 1TH, 2TH i 2aTG.

I miejsce zajął Kacper Tarkowski z 1aTG; II miejsce przypadło Oliwii Stremlau z 2aTG, a III miejsce zdobył Przemysław Kolenda z 1aTG.

Gratulujemy zwycięzcom, a pozostałym uczestnikom dziękujemy za udział w konkursie!
Organizatorki: Katarzyna Tomczak i Dorota Stanny

Warsztaty szkolne promują szkołę w środowisku (2)

Dnia 28 listopada 2017r. warsztaty szkolne przygotowały poczęstunek w sali konferencyjnej Kujawsko-Pomorskiego Urzędu Wojewódzkiego dla gości uczestniczących w uroczystościach wręczenia dyplomów stypendystom Prezesa Rady Ministrów. Uczestnicy spotkania konsumowali nasze smakowite deserki, babeczki marchewkowe z lukrem pomarańczowym oraz babeczki czekoladowe w asyście musu z czarnej porzeczki. Te wspaniałe ciasta przygotowali uczniowie klas: 4aTŻ, 4cTŻ, 2KT oraz 2bKZ pod fachowym okiem pani Ewy Gajdemskiej i pani Katarzyny Kocińskiej. Klasa 4bTŻ pod kierunkiem pani Justyny Ormanowskiej sporządziła smakowite kolorowe tartinki. Profesjonalną obsługę wykonali uczniowie z klas: 3KH, 2KT i 1aTG wraz z nauczycielką Joanną Nowicką.
Koordynator imprezy: kierownik warsztatów- Iwona Chojnacka

Warsztaty kulinarne w szkole podstawowej

28.11.2017r uczniowie klasy 2aTG, w ramach warsztatów kulinarnych promujących zdrowy styl żywienia, odwiedzili Szkołę Podstawową nr 57 w Bydgoszczy. Dzieci z klas 4-6 wraz z młodzieżą naszej szkoły, przygotowywały zdrowe sałatki oraz kanapki.
Opiekunowie: Hanna Kuklińska-Piątkowska i Krystyna Domańska

 

 

„Grajmy w zielone” – konkurs recytatorski w ramach „Szkoły Otwartej i Tolerancyjnej”

Zapraszam wszystkie chętne osoby do wzięcia udziału w międzyszkolnym konkursie recytatorskim dla szkół ponadpodstawowych. Patronem konkursu jest zmarły w tym roku Wojciech Młynarski, wybitny autor tekstów, dla którego wolność, tolerancja i humanizm były hasłami przewodnimi. Każdy z uczestników podczas konkursu zaprezentuje dwa wiersze. Pierwszym jest obowiązkowo „Jeszcze w zielone gramy”, drugi, dowolnie wybrany, spośród tekstów lub przekładów autorstwa W. Młynarskiego. Zgłoszenia chętnych do udziału przyjmujemy do 29 listopada w bibliotece szkolnej. Termin konkursu 11.12.17r.
Małgorzata Grynienko

Warsztaty „Życie to skarb, masz nałóg to z nim walcz”

Z okazji Światowego Dnia Rzucania Palenia Tytoniu dnia 20 listopada 2017 roku w szkole odbyły się warsztaty poruszające temat szkodliwości palenia papierosów. Spotkanie zorganizowały uczestniczki Szkolnego Klubu Profilaktyki „BORPA” Monika Hyjek i Kinga Makowska z klasy 2TH. Przed zajęciami dziewczęta przeprowadziły ankietę w klasach pierwszych na temat palenia papierosów, a następnie na szkoleniu przedstawiły wyniki i omówiły szkodliwość palenia papierosów. W spotkaniu uczestniczyły klasy: 1KT, 1cTG, 1aBS.
Organizator: opiekun SKP „BORPA” Małgorzata Kunicka

"Śniadanie Daje Moc" w przedszkolu

16.11.2017r. w ramach ogólnopolskiej akcji "Śniadanie Daje Moc" uczniowie kl. 3KH wraz z dziećmi z grup Misiaczki
I Kotki w Przedszkolu nr 66 w Bydgoszczy przygotowywali zdrowe śniadanie. Przedszkolaki pod kierunkiem starszych koleżanek i kolegów sporządziły kolorowe i pełne witamin kanapki oraz smaczne i pożywne musli z owocami i jogurtem.
Młodzież miała okazję podzielenia się swoją wiedzą dotyczącą zdrowego odżywiania i wykorzystania zdobytych umiejętności praktycznych. Dzieci wykazały się zaangażowaniem i kreatywnością w pomysłowym przygotowaniu najważniejszego posiłku dnia.
Organizator: Iwona Januszewska

Finał plebiscytu „Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2017”

18 listopada podczas finału „Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2017” znani kujawsko-pomorscy kucharze przyrządzali w centrum handlowym Zielone Arkady  przepyszne dania z produktów, które zwyciężyły w plebiscycie . Profesjonalną obsługę zapewnili uczniowie klasy 2cTG: Oliwia Kokoszka, Samanta Folczyńska, Dorota Jaszak, Natalia Grzybowska, Eryk Szotowicz, Łukasz Wierzchowski i Marcin Lewicki.
Opiekun: Beata Lewińska

http://www.pomorska.pl/strefa-biznesu/nasze-dobre-2017/g/nasze-dobre-z-kujaw-i-pomorza-2017-znani-szefowie-kuchni-gotowali-w-zielonych-arkadach-zdjecia,12686109,2634842

Finał konkursu na najciekawszą recenzję przeczytanej książki 2017

W bibliotece szkolnej odbyło się podsumowanie konkursu na najciekawszą recenzję przeczytanej książki.
Spośród złożonych w bibliotece recenzji wyróżniono dwie prace. Pierwsze miejsce zdobyła Karolina Owczarzak z klasy 2TH. Drugie miejsce przyznano Aleksandrze Szymańskiej z klasy 2TH
Uroczyste wręczenie nagród książkowych odbyło się dnia 21 listopada 2017 roku w bibliotece szkolnej.
Organizatorki konkursu: Ewa Karulska i Małgorzata Grynienko

Praktyka zawodowa we Włoszech rok szkolny 2017/2018

Po raz kolejny troje uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych wyjechało na staż do Włoch. Natalia Ostrowska, Kamil Kubiczek i Mikołaj Gackowski z klasy 4TH odbyli czteromiesięczną praktykę nad jeziorem Garda, jeziorem Idro oraz na Sardynii. Oto co uczniowie mówią o odbytej praktyce: „Podsumowując nasz czteromiesięczny staż możemy śmiało powiedzieć, że jesteśmy z niego bardzo zadowoleni. Zdobyliśmy nowe doświadczenie zawodowe jak i to życiowe. Pracując w różnych restauracjach jako kelnerzy mieliśmy okazję odkrywać prawdziwą włoską kuchnię, a w wolnym czasie zwiedzać i podziwiać pobliskie piękne tereny Włoch. Dzięki stażowi polepszyliśmy swoje umiejętności językowe, a pracodawcy zapraszają nas do współpracy na przyszły rok. Cztery miesiące stażu wydawało się na początku ogromnie długim czasem, jednakże, gdy nadszedł czas powrotu do Polski, żal nam było wyjeżdżać.”
Koordynator do spraw praktyk zawodowych we Włoszech: Katarzyna Tomczak

 

Wizyt 762427