Aktualności

Szkolny etap konkursu historycznego „NIEPODLEGŁA POLSKA”

Dnia 10 maja 2018 roku odbył się I etap konkursu historycznego  „NIEPODLEGŁA POLSKA. W 100. rocznicę odzyskania niepodległości”. Konkurs organizuje Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w ramach Bydgoskiego Festiwalu Nauki. Ma on na celu rozbudzenie zainteresowania historią Polski ze szczególnym uwzględnieniem dziejów regionu kujawsko-pomorskiego. Do finału, który przeprowadzony zostanie 24 maja w czasie Bydgoskiego Festiwalu Nauki, zakwalifikowali się: Miłosz Radzik (1aBS), Julia Duch (1TH) i Kamil Rutkowski (1aBS). Gratulujemy wszystkim uczestnikom ogromnej wiedzy!
Organizatorzy: Agnieszka Walkowiak i Piotr Jasiński

Pożegnanie maturzystów 2018

Dnia 27.04.2018 roku odbyło się uroczyste pożegnanie maturzystów. W trakcie części oficjalnej miało miejsce ślubowanie oraz wręczenie dyplomów i podziękowań uczniom, którzy osiągnęli najlepsze wyniki w nauce i wyróżnili się szczególną aktywnością w pracy na rzecz SU ZSG, wolontariacie, w życiu kulturalnym, społecznym i sportowym szkoły. Podczas uroczystości wręczono nagrody zwycięzcom konkursu EXPO SWEET 2018 oraz certyfikaty potwierdzające zdobyte kwalifikacje zawodowe w ramach projektu unijnego „Europejskie doświadczenie zawodowe szansą na sukces”. Program artystyczny przygotowała młodzież z 2TH i szkoła taneczna Bohema pod kierunkiem pani Natalii Wierzbickiej.  Dziękujemy pani Małgorzacie Grynienko za oprawę plastyczną uroczystości.

Wszystkim abiturientom życzymy sukcesu na egzaminie maturalnym, wymarzonych tematów i prostych zadań. Połamania piór, a potem wspaniałych wakacji i realizacji wymarzonych planów życiowych. Powodzenia!

Organizatorzy: Małgorzata Kunicka i Sebastian Wagner

Finał międzyszkolnego konkursu „Wiedzy o Bydgoszczy”

Tematyką finału konkursu „Wiedzy o Bydgoszczy” były zagadnienia SZLAKU PRZEMYSŁU I RZEMIOSŁA TeH2O w związku z ogłoszeniem przez naszych radnych roku 2018 – Rokiem Bydgoskiego Dziedzictwa Przemysłowego. Promowanie tego tematu wpisane jest w szereg strategii i programów sektorowych miasta.

Do finału przystąpiło 12 uczniów z 4 bydgoskich szkół ponadpodstawowych. Ich zadaniem było udzielenie odpowiedzi na 30 pytań, których część dotyczyła rozpoznawania obiektów na podstawie fotografii lub opisu. W wyniku tej rozgrywki pierwsze miejsce zajęła Olga Śmigielska -uczennica ZSO nr 4, na drugim miejscu uplasował się Mateusz Kamiński - uczeń ZSO nr 5, natomiast naszej uczennicy Wiktorii Lewandowskiej przypadło trzecie miejsce. W trakcie przerwy uczestnicy konkursu wraz z opiekunami zwiedzali barkę „Lemara”. Jak przystało na „Gastronomik”, finaliści zostali poczęstowani wspaniałymi wyrobami cukierniczymi przygotowanymi przez warsztaty szkolne. Dziękujemy wszystkim uczestnikom i zapraszamy za rok!
Organizatorzy: Ewa Karulska, Małgorzata Grynienko i Magdalena Łabuś

Promowanie warsztatów w środowisku(5)

Dnia 24 kwietnia 2018 roku w murach naszej szkoły gościliśmy członków Związku Inwalidów Wojennych Rzeczypospolitej Polskiej na corocznym posiedzeniu Zarządu Okręgowego. Na spotkanie zaproszono przedstawicieli władz wojewódzkich i miejskich. Podczas obrad podano ciasto i deserki przygotowane przez uczniów szkoły pod fachowym okiem nauczycielki Ewy Gajdemskiej. Na koniec spotkania goście zjedli obiad sporządzony przez młodzież pod kierunkiem nauczycielki Justyny Ormanowskiej. Profesjonalną obsługą zajęli się uczniowie z panią Marzeną Lewandowską- Płachcińską .
Koordynator spotkania: Iwona Chojnacka

Warsztaty „Dobre maniery”

Dnia 24 kwietnia 2018 roku Szkolny Klub Profilaktyki „BORPA” zorganizował warsztaty „Dobre maniery”. Uczestniczyły  w nich klasy: 1aTŻ, 1bTŻ, 1aBS, 2cTŻ, 2bTG,3TH i 3aKZ. Zajęcia przygotowały i przeprowadziły uczennice z klasy 2TH: Paulina Rozniak, Natalia Rzepka i Monika Hyjek. Dziewczęta przedstawiły prezentację na temat zasad savoir – vivre'u, zaprezentowały wyniki ankiety na temat dobrych manier oraz pokazały filmiki ukazujące scenki z życia codziennego, np. rozmowę przez telefon, ustępowanie miejsca w autobusie, zachowanie się w restauracji, odzywanie się do nauczycieli. Na końcu uczniowie odpowiadali na pytania, sprawdzające wiedzę dotyczącą znajomości dobrych manier, zdobytą podczas warsztatów.
Organizator: Małgorzata Kunicka

Aktywna młodzież koła kulinarnego przy ZSG w Bydgoszczy

22 kwietnia 2018 roku odbył „Bydgoski Biegi Urodzinowy” . W ten sposób miłośnicy sportu świętowali  654 rocznicę nadania praw miejskich naszemu miastu. Na starcie 5-kilometrowej trasy stanęło 1363 biegaczy, wśród których nie zabrakło naszych uczniów. Równocześnie wolontariusze z koła kulinarnego pomagali w przygotowaniu 1500 kanapek dla biegaczy pod fachową opieką pana Sebastiana Ferenca - szefa kuchni Hotelu City w Bydgoszczy. Serdecznie dziękujemy  następującym uczniom: Weronice Berdowskiej i Wiktorii Jurałowicz z klasy 1bTŻ, Laurze Kin, Wiktorii Stawskiej, Martynie Szneidrowskiej, Oldze Młynarczyk, Izabeli Łęga, Patrycji Gawron i Patrykowi Byzdrze z klasy 1cTŻ za zaangażowanie w działalność społeczną i poświęcony czas.
Opiekun: Krzysztof Szczepaniak

IX edycja międzyprzedmiotowego konkursu

Dnia 20 kwietnia odbyło się ogłoszenie wyników IX edycji międzyprzedmiotowego konkursu „Białka, tłuszcze i cukry w żywieniu i organizmie człowieka”. Uczniowie mogli wykazać się wiadomościami z zakresu chemii, podstaw żywienia oraz biologii. Na podium znaleźli się uczniowie z klasy 2aTG. Pierwsze miejsce zajął Bartosz Pijankowski, drugie – Daria Kłobuchowska, trzecie – Weronika Mierzwińska. Gratulujemy!
Organizatorzy: Anna Firchów, Grażyna Mrotek i Karolina Trybuchowicz

Dzień Ziemi 2018

Dnia 20 kwietnia 2018 roku uczniowie ZSG wzięli udział w akcji ekologicznej „Międzynarodowy Dzień Ziemi” pod hasłem „Ratujmy nasz dom przed odpadami”. Młodzież z klasy 1KT oraz 1aBS pod opieką pani Karoliny Trybuchowicz i pana Stanisława Rabieja uporządkowała teren wokół szkoły. Pierwszoklasiści na lekcjach biologii mogli poznać zasady racjonalnego gospodarowania odpadami.
Koordynator akcji: Karolina Trybuchowicz

Lekcja w Myślęcinku (2)

Dnia 19 kwietnia 2018 roku uczniowie klasy 2cTŻ uczestniczyli w zajęciach edukacyjnych „Ptaki polskich lasów” w Ogrodzie Zoologicznym w Myślęcinku. Podczas warsztatów młodzież obserwowała wybrane gatunki zwierząt, między innymi kanię rudą, sowę włochatkę, puszczyka, kruka, sójkę i inne. Uczniowie usłyszeli informacje o wymiarach, wyglądzie, występowaniu, lęgach i pokarmie ptaków. Młodzi ornitolodzy mieli także możliwość podziwiania ptasich eksponatów: gniazd, piór oraz jaj.
Opiekun: Karolina Trybuchowicz 

Paulina Biskup i Łukasz Wierzchowski na jednodniowym stażu w Restauracji Werbena

Nasi uczniowie Paulina Biskup (3bTŻ ) i Łukasz Wierzchowski (2cTŻ) odbyli jednodniowy staż w Restauracji Werbena pod okiem wybitnego Szefa Kuchni Michała Szczepańskiego ufundowany przez Herbarium Hotel & SPA w Gąsawie. W czasie jego trwania mogli zapoznać się z pięknym obiektem, zwiedzić dojrzewalnię mięs i wędlin oraz wędzarnię. Współpracowali z młodą, bardzo sympatyczną i pomocną ekipą. Dowiedzieli się również, w jaki sposób zrobić pudry z różnych warzyw, owoców i ziół.. Nauczyli się, w jaki sposób ciekawie i bardzo smacznie zrobić warzywa takie jak pietruszka, topinambur, kapusta, brukselka oraz w jak prosty sposób przyrządzić ryby (łososia, pstrąga, dorsza). Kucharze restauracji Werbena pokazali im wiele ciekawych, a zarazem nowych dla naszych uczniów, technik sporządzania potraw. Została przedstawiona im również karta dań restauracji hotelowej, z której mogli wybrać dla siebie 3 potrawy główne i deser, a następnie pod okiem całego zespołu sami je przygotowali. Z dań głównych wybrali pstrąga z pieczonymi ziemniakami, piklami z rzodkiewki i olejem ze szczypiorku, kaczkę podaną z puree z kapusty modrej, pieczonym topinamburem, kopytkami oraz piklami z buraka i dorsza z puree   bakłażana, ziemniakiem z palonym sianem oraz piklami z solirodu. Na deser zaproponowano mus z gruszki podany ze słonym karmelem oraz lodami z rokitnika. Do każdego z tych dań wykorzystane zostały zioła, które wcześniej razem z kucharzami zbierali na całym terenie ogrodu hotelowego.

Bardzo dziękujemy naszemu absolwentowi Maciejowi Jeszka za pomoc w realizacji stażu.

Więcej zdjęć:

https://photos.app.goo.gl/dFx5jAsqJpk3Q0ll2

Opiekun: Beata Lewińska

Wizyt 817399