Pożegnanie maturzystów 2014

Pożegnaliśmy maturzystów…

25 kwietnia 2014 roku odbyło się uroczyste pożegnanie maturzystów. W trakcie części oficjalnej miało miejsce ślubowanie przedstawicieli klas maturalnych. Pani Dyrektor z wychowawcami klas wręczyła najlepszym uczniom nagrody i wyróżnienia.

Program artystyczny przygotowała młodzież z klasy 3 TH, zespół muzyczny „Od Nowa”, wokalistka Adrianna Pławska z klasy 2 TH, zespół taneczny „Iwaszka” pod kierunkiem mgr Karoliny Siwki.

Galeria

Organizatorzy:

mgr Małgorzata Kunicka

mgr Karolina Siwka

mgr Sebastian Wagner

Konferencja "10 lat Polski w Unii Europejskiej"


19 maja 2014r. uczniowie klasy III TG kucharz wzięli udział w konferencji „10 lat Polski w Unii Europejskiej”, która odbyła się w Akademickiej Przestrzeni Kulturalnej WSG. Gościem honorowym konferencji był Minister Spraw Zagranicznych, pan Radosław Sikorski, który w czasie swojej prelekcji zaprezentował korzyści płynące z członkowstwa Polski w Unii Europejskiej poparte statystykami i szeregiem dowodów związanych z poprawą jakości życia w naszym kraju. Panel społeczny, w którym uczestniczyła młodzież, dotyczył mobilności zarobkowej Polaków po wejściu do Unii Europejskiej, mobilności edukacyjnej oraz plusów i minusów Erasmusa. Na zakończenie panelu uczniowie otrzymali drobne upominki o tematyce unijnej.

Galeria

Opiekun: Ewa Karulska

Imperium Zdrowia i Dni Ukrainy

18 maja 2014 r. na Wyspie Młyńskiej w Bydgoszczy odbyła się impreza przygotowana przez Zrzeszenie Studentów z Zagranicy przy Wyższej Szkole Gospodarki wraz z Urzędem Miasta Bydgoszcz pt. „Dni Ukrainy”. Na przybyłych czekała masa atrakcji, m.in. wspólne gotowanie potraw ukraińskich wspólnie z uczniami naszej szkoły: Sarą Fodrowską Wiktorią Haberską, Beatą Słomianną, Kamilem Ryglewskim, Bartoszem Wiśniewskim, Adamem Rzęskim, Bartoszem Brążkiewiczem oraz nauczycielem Krzysztofem Szczepaniakiem.

Impreza przygotowana przez Instytut Zdrowia i Kultury Fizycznej Wyższej Szkoły Gospodarki miała formę pikniku. Celem imprezy "Imperium Zdrowia" było promowanie zasad zdrowego odżywiania, aktywności fizycznej oraz przywrócenia dobrego obyczaju wspólnego spędzania czasu - najlepiej na świeżym powietrzu. Prawdziwym hitem były owoce mrożone przy wykorzystaniu ciekłego azotu przez Kulinarnego Mistrza Grzegorza Parczewskiego oraz uczniów naszej szkoły.

 Galeria

Konkurs Wiedzy o Wielkiej Brytanii 2014


W kwietniu odbył się w Zespole Szkół Gastronomicznych Szkolny Konkurs Wiedzy o Wielkiej Brytanii.

Konkurs miał na celu:

  • rozwijanie zainteresowania językiem angielskim oraz kulturą Wielkiej Brytanii,
  • poszerzenie wiedzy o Wielkiej Brytanii,
  • zachęcenie do zdobywania wiedzy i rozwijania pasji młodzieży

 

Zwycięzcy konkursu:

I miejsce – Adam Grabowski – 28 pkt.

II miejsce – Anna Witkowska – 23 pkt.

III miejsce – Emilia Pastor oraz Paulina Kamzelewska – po 20 pkt.

 

Zwycięzcy otrzymali nagrody książkowe. Gratulujemy!!!

Organizator:

mgr Joanna Mirońska

 

Drzwi Otwarte 2014 za nami

26 kwietnia br. gościliśmy w murach szkoły gimnazjalistów zainteresowanych nauką w naszej placówce. Dzięki zaangażowaniu młodzieży i nauczycieli mogli odbyć spotkania z mistrzami kuchni, którzy na ten dzień przygotowali ciekawe pokazy kulinarne i cukiernicze, porozmawiać na temat kierunków kształcenia, obejrzeć sale lekcyjne i technologiczne, spotkać się z Dyrekcją szkoły. Nasi uczniowie zadbali, by gimnazjaliści poczuli fantastyczną atmosferę panującą w placówce, dlatego z wielką ochotą i radością oprowadzali młodszych kolegów po szkole. Mamy nadzieję, że spotkamy się już wkrótce.

Galeria

Dziękujemy i zapraszamy!

Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Najlepszy w Zawodzie Kucharz” „Desery w nowoczesnej odsłonie”

Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Najlepszy w Zawodzie Kucharz”

„Desery w nowoczesnej odsłonie”

 

 

Dnia 24 kwietnia 2014 r. w Zespole Szkół Chemicznych we Włocławku odbył się Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Najlepszy w Zawodzie Kucharz”. Tematem wiodącym cyklicznego konkursu były „Desery w nowoczesnej odsłonie”.

 

 

Czytaj więcej...

Pokaz Kulinarny - "Smaki Japonii"

Dnia 28 kwietnia w Młodzieżowym Domu Kultury nr 5 odbył się pokaz kulinarny pn. „Smaki Japonii” w ramach projektu edukacyjnego: „Japonia, kraj kwitnącej wiśni”. Projekt skierowany jest do uczniów bydgoskich szkół podstawowych.

Uczniowie naszej szkoły: Karolina Konwińska i Bartosz Brążkiewicz z kl. II a TŻ oraz Anna Pawłowska z kl. III TG kucharz zaprezentowali różne rodzaje sushi: nigiri sushi, hosomaki, futomaki, ura maki, sweet sushi. Wykazali się  pomysłowością i kunsztem w ich  aranżacji.

Czytaj więcej...

„Historia bydgoskiego żużla 1951 – 2013”

Drużyna ZSG zajęła II miejsce!
w finale IX edycji konkursu:
„Historia Bydgoskiego Żużla 1951-2013”

Pod koniec marca br. w Młodzieżowym Domu Kultury Nr 5 w Bydgoszczy odbył się IX finał edycji konkursu: „Historia bydgoskiego żużla 1951 – 2013” dla wszystkich zainteresowanych fanów „czarnego sportu” woj. kujawsko-pomorskiego!

Czytaj więcej...

Wizyt 529523