Światowy Dzień Zdrowia 2015. „Z pola na stół -uczyń jedzenie bezpiecznym”

W związku ze Światowym Dniem Zdrowia 8 kwietnia 2015 roku w naszej szkole zostały przeprowadzone warsztaty skierowane do młodzieży pt.: „Z pola na stół -uczyń jedzenie bezpiecznym”. Światowy Dzień Zdrowia obchodzony jest każdego roku 7 kwietnia, aby uczcić rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia. Co roku wybierany jest temat przewodni z zakresu zdrowia, który w danym okresie wymaga szczególnej uwagi. Celem Dnia Zdrowia jest zwrócenie uwagi na problemy zdrowotne społeczeństw na całym świecie. Spotkanie zostało przygotowane i przeprowadzone przez uczennice klasy 3c TG:  Wiktorię Haberską i Aleksandrę Kaczmarek oraz uczennice klasy 2 a TG: Natalię Górską i Klaudię Trudnowską pod opieką Pani Magdaleny Czekajewskiej-Stańczyk i Pani Katarzyny Waszkiewicz.

Warsztaty były okazją do przekazania podstawowych informacji na temat bezpieczeństwa żywności, które w dobie gwałtownych zmian i szybkiego rozwoju cywilizacyjnego nabiera coraz większego znaczenia Człowiek powinien zdawać sobie sprawę z tego, w jaki sposób może zapewnić sobie, swojej rodzinie oraz innym ludziom bezpieczną i zdrową żywność.

Organizatorzy
Magdalena Czekajewska-Stańczyk
Katarzyna Waszkiewicz

Dzień patrona w naszej szkole

1 kwietnia 2015 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych odbyła się uroczystość poświęcona Jarosławowi Iwaszkiewiczowi – patronowi naszej szkoły. Spotkanie, w którym uczestniczyli uczniowie klas pierwszych, składało się z prezentacji multimedialnej “ Życie i twórczość Jarosława Iwaszkiewicza” oraz montażu poetyckiego w wykonaniu uczniów klasy III a TG oraz IV TŻ i I c TG . Uroczystość zaszczyciła swoją obecnością Pani dyrektor, Joanna Dyrka, która wręczyła dyplomy i nagrodę laureatom pisemnego konkursu na temat życia i twórczości Jarosława Iwaszkiewicza. I miejsce zdobył uczeń klasy I a KZ  - Paweł Poczekaj, II miejsce , uczennica klasy I THN  - Karolina Kamińska, III miejsce, uczennica klasy I c TG   - Natalia Gajos.

Organizatorki:
Joanna Kozińska
Joanna Tomaszewska

XI Bydgoskie Targi Edukacyjne 2015

Dnia 31.03.2015r. w Hali Sportowej Łuczniczka odbyły się XI  Bydgoskie Targi Edukacyjne. Nasza szkoła przygotowała stoisko, które zostało wyróżnione w konkursie na najlepsze stanowisko wystawiennicze .Gotowaliśmy na żywo. Do kulinarnych zmagań zaprosiliśmy Łukasza Gościniaka – kucharza z hotelu „Słoneczny Młyn”, który wraz z uczniami klasy 4TG kucharz: Miłoszem Planerem i Michałem Siekierką , gotował  i częstował zwiedzających gości .Odwiedzający nasze stoisko mogli zasmakować risotta z grzybami leśnymi, kolendrą, szaszłyków z drobiu z cukinią, papryczką i pomidorem koktajlowym. Na deser serwowaliśmy krem waniliowy z musem malinowym. Przygotowany stół wielkanocny, ozdobiony storczykami,  przyciągał uwagę swoją delikatnością i wspaniałą kompozycją kwiatową .W owocach i warzywach rzeźbiła nasza mistrzyni  carvingu, Anna Dziennik, uczennica klasy 4TG kucharz .Dla gości przygotowano staropolski  tort Rejentowej w stylu angielskim. Promując szkołę, częstowaliśmy ciasteczkami upieczonymi przez naszych uczniów. W trakcie Targów wystąpił zespół taneczny „Iwaszka”.

Dziękujemy nauczycielom: Aleksandrze Daszucie, Ewie Gajdemskiej, Karolinie Siwce, Krzysztofowi Szczepaniakowi, Tomaszowi Skorczewskiemu, pracownikom, uczniom z klas: 3kel,2THN, 3aTG, 3bTG, 3cTG,2aTG, 2cTG,1aTG, 4 TG kucharz, którzy przygotowali stanowisko wystawiennicze naszej szkoły.

Organizatorzy: Iwona Chojnacka, Małgorzata Kunicka

Finał Ogólnopolskiej Akcji ,,Pola Nadziei” za nami

20.03.2015 roku  na terenie miasta Bydgoszczy odbył się Finał Ogólnopolskiej Akcji „Pola Nadziei” zorganizowanej przez Hospicjum imienia ks. Jerzego Popiełuszki. Dochód z niej przeznaczony zostanie na zakup samochodu dla placówki .W akcji uczestniczyli uczniowie z klasy 1THN: Anna Wojtecka, Joanna Jakubowska, Karolina Duszyńska, Katarzyna Jaszak, Roma Świerblewska, Nicole Borowicz, Julia Nowak, Agnieszka Kościołowska, z klasy 1KT: Fryderyk Saganowski, Marta Szmaglińska, Aleksandra Lubomska, z 3bTG: Agata Ogiela, Klaudia Nowakowska, z 1cTG: Iga Szopińska, Dominika Durma. Wolontariuszom dziękujemy za aktywny udział i wielkie serce.
Opiekun grupy:
Małgorzata Kunicka

Marzec miesiącem potyczek matematycznych

W marcu uczniowie ZSG zmagali się z konkursowymi zadaniami matematycznymi. W dniu 2 marca 2015r. trzynaście osób z klas drugich i trzecich technikum wzięło udział w XVI Konkursie Matematycznym „Euklides”, 3 marca 2015r. odbył się Ogólnopolski Konkurs Matematyczny „PANGEA” (9 uczestników), 19 marca 2015r. -Międzynarodowy Konkurs Kangur Matematyczny (11 uczestników), a 31 marca 2015r. dwunastu uczniów z klas pierwszych i drugich uczestniczyło w szkolnym konkursie matematyczno-angielskim „The Master of Logic”.

Uczennica klasy 3b TG Kamila Masiakowska zakwalifikowała się do etapu rejonowego konkursu „Euklides”. Gratulujemy! Za wszystkich trzymamy kciuki i cierpliwie czekamy na wyniki pozostałych konkursów.

Szkolni organizatorzy konkursów: J. Kowalska, J. Stanny, K. Tomczak, H. Palusiak-Kotlarz

Uroczystość wręczenia raportów z ewaluacji zewnętrznej w naszej szkole

12 marca 2015r. w Zespole Szkół Gastronomicznych odbyła się uroczystość wręczenia raportów z ewaluacji zewnętrznej przeprowadzonej w Technikum Gastronomicznym i Zasadniczej Szkole Gastronomicznej.

Dyrektor Wydziału Nadzoru Pedagogicznego Kuratorium Oświaty, Pan Tadeusz Dąbrowski, wręczył raporty Pani Magdalenie Buschmann – Kierownikowi Referatu Wydziału Edukacji i Sportu Urzędu Miasta w Bydgoszczy i Pani Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych, Danucie Gaczkowskiej. Wręczając dokumenty podkreślił, że placówka od wielu lat cieszy się sympatią i osiąga bardzo wysokie wyniki, czego dowodem jest niniejszy raport.

Uroczystość zaszczyciły swoją obecnością Panie: Ewa Jaśkowska-starszy wizytator i Elżbieta Nowak- starszy wizytator, rodzice, pracodawcy współpracujący z placówką, członkowie rady pedagogicznej, uczniowie.

Młodzież na tę okoliczność przygotowała program artystyczny, wystąpił szkolny zespół taneczny „Iwaszka”, a uczennice klasy 2a TŻ: Karolina Kaczyńska i Patrycja Bartoszak, wygłosiły referat na temat znaczenia indiańskiego zboża  amarantusa w zdrowym żywieniu. Dużym zainteresowaniem cieszył się także synchroniczny pokaz obsługi kelnerskiej zaprezentowany przez uczniów klasy 3 TG kelner pod kierunkiem Pani Aleksandry Daszuty. Technikę carvingu przybliżyła natomiast uczennica klasy 4 TG kucharz, Anna Dziennik, współpracująca od wielu lat z Panią Mariolą Ruge.

Po części oficjalnej  goście podziwiać mogli pokaz dzieł sztuki kulinarnej, przygotowany przez uczniów klas: 2b TŻ, 2c TŻ, 4 TG kucharz, 4 TŻ, 2a KZ pod bacznym okiem Pani Justyny Ormanowskiej, Beaty Lewińskiej i Ewy Gajdemskiej. Wiosennego charakteru dodały przepięknie zaprezentowane zakąski, deserki i ciasteczka bankietowe. Koordynatorem pokazu była Pani Iwona Chojnacka, Kierownik Warsztatów Szkolnych.

Warto dodać, że całą uroczystość prowadziła Pani Anna Borowicz.

Zajęcia edukacyjno-studyjne dla młodych hotelarzy w Ciechocinku -„Hotel Spa & Wellness- pomysł na biznes” w ramach projektu „Zawodowe horyzonty 5”

Uczniowie klasy II oraz III Technikum Hotelarskiego przy Zespole Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy uczestniczyli w zajęciach edukacyjno-studyjnych w Hotelu Villa Park Med & Spa**** w Ciechocinku. Podczas pobytu w hotelu młodzież aktywnie brała udział   w   zajęciach   z kadrą zarządzającą hotelem . Tematyka spotkań była ściśle związana z ich przyszłą pracą zawodową (zapoznanie z komunikacją w hotelu, strukturą organizacyjną obiektu, służbą pięter, systemem pracy, funkcjonowaniem recepcji hotelowej, procedurami przyjmowania gości indywidualnych, grupowych i gości specjalnych VIP, funkcjonowaniem części konferencyjnej oraz hotelowego SPA).
Uczennice i uczniowie biorący udział w  projekcie dzięki bezpośredniemu kontaktowi z obsługą hotelową, konferencyjną, gastronomiczną jak i odnowy biologicznej, poszerzyli swoją wiedzę z zakresu komunikacji interpersonalnej, gościnności, znajomości zabiegów Spa oraz obsługi gości hotelowych.

Autor projektu studyjno-edukacyjnego i opiekun:

Sebastian Wagner

Klasa 2 TH w hotelu Bohema w Bydgoszczy

13 marca klasa 2 TH zwiedziła najbardziej luksusowy hotel w Bydgoszczy. Młodzież wraz z wychowawcą mgr Joanną Mirońską odwiedziła pokoje oraz apartamenty o najwyższym standardzie i urzekającej atmosferze artystycznej bohemy. Podziwialiśmy także złoty basen ze strefą SPA, taras na dachu hotelu, Restaurację Weranda, Salę Rubinową, pokój palenia cygar. Usytuowany w zabytkowej kamienicy w samym sercu miasta pięciogwiazdkowy hotel wzbudził w uczniach zachwyt a  wizyta w nim była dla hotelarzy inspirującym i niepowtarzalnym przeżyciem.
Opiekun:  Joanna Mirońska

Wizyt 579340