IV Interdyscyplinarna Konferencja Młodzieży Bydgoskich Szkół Ponadgimnazjalnych

5 marca br. w Zespole Szkół Mechanicznych nr 1 odbyła się IV Interdyscyplinarna Konferencja Młodzieży Bydgoskich Szkół Ponadgimnazjalnych ,, Być człowiekiem dzisiaj- Quo vadis Homo?”. Tematem tegorocznych rozważań była rodzina. Zespół Szkół Gastronomicznych reprezentował uczeń klasy IV TG kucharz, Mateusz Maciejewski. Musiał zmierzyć się z odpowiedzią na pytanie czy pokolenie dzisiejszych 20 i 30-latków gotowe jest do odpowiedzialnego założenia rodziny. Trzeba przyznać, że z powierzonego mu zadania wywiązał się bardzo dobrze. Wygłosił swój referat w sposób ciekawy, swobodny i uporządkowany. Uczniowi gratulujemy i życzymy wielu sukcesów.

Opiekunowie: Dorota Harkot, Katarzyna Rolle

 

Gala PaT w Bydgoszczy

4 marca 2015 roku w Pałacu Młodzieży odbyła się gala inaugurująca działalność grupy PaT w Bydgoszczy. Młodzież z bydgoskich szkół przygotowała spektakl edukacyjno – profilaktyczny pt. „Sekret”.

więcej

Warsztaty kulinarne dla dzieci z MDK-u nr 5 w Bydgoszczy

23.02.2015r. w Młodzieżowym Domu Kultury nr 5 w Bydgoszczy odbyły się warsztaty kulinarne na półkoloniach zimowych dla dzieci. Wspólna produkcja ciasteczek z uczniami naszej szkoły przyniosła wiele radości przyszłym adeptom sztuki kulinarnej. Każde dziecko przedstawiło na kartce projekt własnego słodkiego wyrobu by po chwili przenieść swój pomysł bezpośrednio na talerz, kreatywnie dekorując swoje wypieki. Dziękujemy za zaproszenie!
Organizator
Krzysztof Szczepaniak

Ogólnopolski konkurs kulinarny: Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2015

Konkurs "Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2015 r."  został ogłoszony w listopadzie 2014 roku.  Zgłosiło się do niego 3 uczniów. Do półfinału dostała się 1 osoba: uczeń klasy IV TG kucharz, Miłosz Planer. Kolejny etap konkursu odbył się 4 lutego br. w Poznaniu, w siedzibie firmy "Unilever Food Solutions" przy ulicy Bałtyckiej 43. Nie dostaliśmy się do finału, ale uczeń otrzymał nagrodę. Ponadto zebrał kolejne doświadczenia i poznał wielu wspaniałych kucharzy. Miłoszowi gratulujemy i życzymy rozwijania pasji kulinarnych.

Więcej informacji na stronie :  http://www.unileverfoodsolutions.pl/

Opiekun : Anna Firchów

Szkolenie kulinarne w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości w Warszawie

Dnia 19.02.2015r. odbyło się szkolenie kulinarne dla uczniów naszej szkoły , którego tematem były potrawy z cielęciny i wołowiny.  Dzięki firmie Makro w  Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości w Warszawie w warsztatach brali udział uczniowie klas II i IV technikum (20)  wraz z opiekunami: Ewą Gajdemską, Magdą Czekajewską-Stańczyk i Beatą Lewińską.    Prowadzący szkolenie ,pan Tomasz Gawarzyński, gotował  i omawiał każdy etap przygotowania dania, co widoczne było na ekranie a uczestnicy na tak samo przygotowanych dwuosobowych stanowiskach gotowali razem z nim. Mieliśmy okazję dowiedzieć się wiele o produktach i technikach np. soterowaniu, czyli odparowywaniu płynu z produktu. Dania, które mieliśmy okazję poznać i przygotować to:
1.Rolada cielęca z suszonymi pomidorami, podawana z kaszą perłową , z szalotką i czosnkiem , sosem borowikowym oraz chrupkim warzywami.
2. Wellington z polędwicy wołowej, czyli polędwica( medium) zapiekana w cieście francuskim z farszem pieczarkowym, podawana bezpośrednio z pieca tak, aby było  widać wysmażenie mięsa.
3. Wiener Schnitzel, czyli sznycel cielęcy podawany z cytryną oraz winną sałatką ziemniaczaną.
4. Steak z antrykotu, czyli stek wołowy podawany z pieczonymi ziemniakami i sosem winno-tymiankowym na szpinaku.

Wszystkie przygotowane przez nas dania mieliśmy okazję podać według własnego pomysłu oraz spróbować! Było smacznie i niezwykle twórczo!!! Uwieńczeniem szkolenia było wręczenie wszystkim  uczestnikom certyfikatów oraz miłe słowa prowadzącego, niezwykle wysoko oceniającego nasze umiejętności oraz tempo i organizację pracy na stanowisku!

Organizator: Beata Lewińska

Dzień Świętego Walentego w szkole

13.02.2015 r. uczniowie  klasy III a KZ zorganizowali dla społeczności szkolnej sympatyczną uroczystość z okazji Walentynek. Nasza aula tego dnia prezentowała się wyjątkowo, ponieważ organizatorzy zadbali o jej wystrój. Nie zabrakło serduszek, kolorowych balonów i plakatów . Ciekawym pomysłem okazało się stworzenie walentynkowej kawiarenki z cudownymi, romantycznymi babeczkami. Organizatorzy przygotowali dla kolegów i koleżanek ciekawy program, konkursy oraz pocztę walentynkową. W uroczystości brali udział uczniowie klasy 2 Kelner, 3 c TŻ, 1 THN, 2aTŻ.

Opiekun: Justyna Ormanowska

,,Przez rozsądek do kuchni”, czyli uczniowie Gastronomika w Regionalnej Telewizji…

W pierwszym dniu ferii zimowych, 16 lutego, w naszej szkole nagrywany był już drugi odcinek programu Regionalnej Telewizji Bydgoskiej z cyklu,, Przez rozsądek do kuchni.”Każdy nowy odcinek poświęcony jest innemu produktowi i obejmuje jego proces produkcyjny, charakterystykę oraz propozycję wykorzystania w przygotowaniu potraw. W poprzednim odcinku nagrywanym w styczniu w naszej szkole tematem przewodnim był koncentrat pomidorowy. Naszą propozycją na wykorzystanie go były dwa dania: rybne i mięsne z sosami. Potrawy przygotowywali  uczniowie klasy IV TG kucharz: Miłosz Planer i Robert Szarek. Tematem drugiego odcinka była marmolada. Naszym pomysłem na wykorzystanie jej było danie zasadnicze, czyli pieczeń z karkówki z glazurą winno- miodową  podawana z sosem. Dzięki temu słodkiemu dodatkowi sos zyskał delikatny posmak słodkości i aksamitną zawiesistość. Drugim pomysłem było już typowe wykorzystanie marmolady, czyli przygotowanie deseru. Nasza propozycja  to racuchy drożdżowe podawane z karmelizowanym jabłkiem oraz sosem na bazie marmolady i soku jabłkowego. Pieczeń przygotował Bartek Wiśniewski z klasy II c TŻ, a deser Ania Dziennik z klasy IV  TG kucharz. Premiera odcinka odbyła się w dniu 26.02 o godzinie 1915  w Telewizji Regionalnej. Wszystkie odcinki są dostępne także w Internecie .Przygotowanie części kulinarnej do programu było dla nas inspirujące, gdyż jego producent  podaje nam produkt,  który będziemy wykorzystywać w następnych odcinkach, a nasza propozycja musi się opierać na dwóch różnych daniach. Bohaterem następnego odcinka będzie nasz ulubiony ketchup….

                              Opiekun: Beata Lewińska

Studniówkowy czar par za nami

07.02.2015 r. uczniowie sześciu klas na 100 dni przed maturą uczestniczyli w studniówce, która odbyła się w Restauracji Uniwersyteckiej. Uroczystość rozpoczęła część oficjalna, w której uczniowie dziękowali Dyrekcji szkoły, nauczycielom i wychowawcom za trud wychowania i nauczania.
Aby tradycji stało się zadość, Pani Dyrektor, Danuta Gaczkowska dokonała uroczystego otwarcia studniówki. Po odtańczeniu poloneza wszyscy zasiedli do wspólnego biesiadowania.
Zabawa trwała do białego rana.

Wizyt 579341