VII Olimpiada Wiedzy Hotelarskiej

Kolejny sukces hotelarzy

Uczennice: Agnieszka Gwit z klasy III THN oraz Aleksandra Herzberg z klasy IV TH zakwalifikowały się do Etapu Centralnego Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej.

14 stycznia 2015 r. w Bydgoszczy  odbył się Etap Okręgowy VII Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej.
Po raz pierwszy w nowo utworzonym okręgu kuj-pom, zmagania odbywały się w WSG w Bydgoszczy.

Naszą szkołę reprezentowały Agnieszka Gwit z kl.III THN oraz Aleksandra Herzberg z kl. IVTH (ubiegło roczna Finalistka OWH 2014) z Technikum Hotelarskiego. Uczennice zmierzyły się z testem, który zawierał 80 pytań, obejmujących swoim zakresem szeroką tematykę z zakresu hotelarstwa, gastronomii oraz aktualności branżowych , turystycznych. Do etapu okręgowego przystąpiło łącznie 390 uczniów z całej Polski. Do Etapu Centralnego Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej zakwalifikowało  się 36 uczniów. 
Finał ogólnopolski olimpiady odbędzie się w dniach 20-23  kwietnia 2015 roku w Kołobrzegu.
Serdecznie gratulujemy i życzymy sukcesów w dalszych zmaganiach w finale !

Uczennice do olimpiady przygotowuje mgr Sebastian Wagner.

III Edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego

Wyróżnienie dla Michała Siekierki z kl. IV kucharz w Ogólnopolskim konkursie o najlepszy przepis kulinarny oparty na produktach regionalnych

III Edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
W  konkursie brali udział uczniowie średnich szkół gastronomicznych tj. techników oraz zasadniczych szkół zawodowych kształcących w zawodach gastronomicznych, którzy stworzyli  autorski przepis kulinarny uwzględniający co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny.
Wyróżnione 43 przepisy zostały wydane  przez organizatora w publikacji: „Okiem młodych kucharzy”. Wśród laureatów konkursu znalazł się przepis opracowany przez  Michała Siekierkę z klasy IV TG kucharz. Gratulacje!!! Opiekun: Beata Lewińska.

Młodzież „gastronomika” u boku kucharzy SKKiP-u w XXIII finale WOŚP

11 stycznia br. w specjalnych namiotach kucharze ze Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza przygotowali gorącą kuchnię, w której członkowie stowarzyszenia, sympatycy, sponsorzy, a przede wszystkim nasza młodzież z gastronomika (Paulina Szmatuła, Karolina Szmatuła, Beata Słomianna, Monika Wawrowska, Adam Rzęski, Bartosz Wiśniewski z kl.2c TŻ, Karolina Stefańska, Klaudia Trudnowska, Lidia Seydak z kl. 2 aTŻ, Joanna Ossowska, Dominika Durma, Monika Bachorska, Ewa Lewandowska z kl. 1 c TŻ oraz Ewelina Czarnowska z kl.1 bTŻ ) pod opieką nauczyciela Krzysztofa Szczepaniaka cały dzień wydawała gorące posiłki zbierając do puszek cenne datki na rzecz orkiestry Jurka Owsiaka.
Wszystkim wolontariuszom dziękujemy za pomoc!!!

Dziękujemy wolontariuszom Dominice Rybackiej , Katarzynie Korda, Katarzynie Romel, Ewie Gizinskiej, Milenie Lewandowskiej z 3cTG,  Jakubowi Gnap z 3bTG, Aylin Demirer, Patrycji Drożdżyńskiej, Mateuszowi Wełnińskiemu, Brianowi Redlarskiemu, Karolowi Wożniak z 1bTG, Agnieszce Kościołowskiej, Julii Nowak z 1THN, Dominice Kolada, Klaudii Matuszak z 2aTG, Pawłowi Poczekaj z 1aKZ za zbieranie datków na WOŚP.  Opiekunem była Małgorzata Kunicka.

 

„Jasełka”

Dnia 18.12.2014. uczniowie naszej szkoły pod opieką  katechetki Doroty Harkot  wystawili „Jasełkę”.  Treść przedstawienia,  przeplatana kolędami , wprowadziła wszystkich  w nastrój  Świąt Bożego Narodzenia.  Warto dodać, ze młodzi ludzie biorący udział w przedstawieniu,  wykorzystując swoje niezwykłe umiejętności aktorskie,  stworzyli  niezwykły i niezapomniany  klimat.

Opiekun   Dorota Harkot

XIX Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności w Tczewie – etap okręgowy

9 stycznia 2015 r. w Zespole Szkół Ekonomicznych w Tczewie odbył się okręgowy etap XIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Zespół Szkół Gastronomicznych reprezentowało dwóch laureatów etapu szkolnego-Kamila Żarnowska i Hubert Ciesielski  z klasy 3c Technikum Żywienia.
zobacz więcej

Uczennice Technikum Hotelarskiego otrzymały stypendium Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego

Uroczyste wręczenie umów stypendialnych uczniom gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych w ramach projektu „Zdolni na start” odbyło się 5 grudnia w auli I LO w Bydgoszczy. Stypendia otrzymało   340 młodych mieszkańców regionu w tym nasze uczennice z klasy IV TH Aleksandra Herzberg i Ewa Pacana.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

 

 

Wigilia Bydgoska na Starym Rynku z udziałem uczniów naszej szkoły!

22 grudnia na Starym Rynku w Bydgoszczy odbyła się Wigilia Bydgoska. Wolontariusze rozdali wśród zgromadzonych osób opłatki.  Ze sceny popłynęły kolędy w wykonaniu zespołów dziecięcych i młodzieżowych. Wszyscy mogli skorzystać z wigilijnego poczęstunku przygotowanego przez Caritas Diecezji Bydgoskiej. Przygotowano barszcz, pierogi, ryby i groch z kapustą. Każdy mógł też poczęstować się owocami (mandarynki, jabłka), czy słodkim ciastem.

Dziękuję wspaniałej młodzieży z ZSG w Bydgoszczy za pomoc !
Opiekun:  Krzysztof Szczepaniak

 

Siatkarze „gastronomika”w finale!

Zespół w składzie: kapitan Krzysztof Krzyżaniak, Artur Nowacki, Marcin Wojtecki, Patryk Kaźmierczak, Damian Saja, Damian Kiciak, Patryk Pal, Maciej Sikorski awansował do finału Mistrzostw Bydgoszczy w Piłce Siatkowej Chłopców.  Życzymy samych wygranych.

Opiekun
Beata Wojciechowska

 

 

Wizyt 532490