Uczniowie Technikum Hotelarskiego w Brukseli

Uczniowie Technikum Hotelarskiego zostali zaproszeni do Europarlamentu przez Panią Birgit Collin - Langen Mitglied des Europaischen Parlaments.
Młodzież podczas pobytu w Brukseli zwiedzała miasto z przewodnikiem, Europarlament, muzea, Parlamentarium oraz obiekty hotelarskie.

Organizacja
Anna Glaza,
Sebastian Wagner

XXXIII Tydzień Kultury Chrześcijańskiej

14.11.2014 roku w ramach XXXIII Tygodnia Kultury Chrześcijańskiej w ZSG w Bydgoszczy odbyła się prelekcja prof. dr hab. Mariana Marka Drozdowskiego (Instytut Historii PAN, Warszawa)  „Wizja III Rzeczypospolitej Polskiej Powstańczej Warszawy –o jaką Polskę walczyła Armia Krajowa”

Uczestniczyły klasy 3cTG, 3 TH, 2bTG.

                                          Organizator spotkania

mgr Małgorzata Kunicka

VI Wojewódzkie Młodzieżowe Spotkania Samorządowe „Stop agresji-tak kulturze”

21.11.2014r. w Zespole Szkół Gastronomicznych odbyły się VI Wojewódzkie Młodzieżowe Spotkania Samorządowe „Stop agresji-tak kulturze”. Celem Spotkań jest integrowanie szkół zawodowych województwa kujawsko-pomorskiego, promowanie młodzieży uzdolnionej artystycznie, inspirowanie twórczego działania i pogłębianie wiedzy o kulturze alternatywnej. Temat spotkań: „Kultura alternatywna szansą na nowe wyzwania współczesności”.
program
wyniki

Organizator Spotkań
mgr Małgorzata Kunicka
SU ZSG w Bydgoszczy

XII Kujawsko-Pomorskie PotyczkI Kulinarne

Młodzież ZSG na XII Kujawsko-Pomorskich Potyczkach Kulinarnych

14.11.2014r.  fani gotowania, młodzi adepci sztuki kulinarnej ze szkół gastronomicznych województwa kujawsko-pomorskiego, a przede wszystkim jury złożone z profesjonalnych szefów kuchni, przyglądali się kucharzom z różnych stron kraju rywalizującym ze sobą w Restauracji 3V6  w ramach XII Kujawsko-Pomorskich Potyczek Kulinarnych organizowanych przez szefa kuchni Hotelu City w Bydgoszczy pana Dariusza Gwiazdę. Nasi uczniowie pomagali w oprawie imprezy oraz dzielnie wspierali kucharzy na kuchni hotelowej. Wszystkim serdecznie dziękujemy za pomoc.

Szef kuchni Hotelu City - Dariusz Gwiazda

Opiekuni szkolni – Joanna Dyrka, Krzysztof Szczepaniak

Michał Marczyński powołany do reprezentacji Polish Soccer Skills

Uczeń naszej szkoły Michał Marczyński z kl.2 TG kel. został doceniony za intensywne indywidualne treningi piłkarskie. Zgłaszając się do ogólnopolskiej akcji Polish Soccer Skills (obozy dla utalentowanych piłkarsko chłopaków), przeszedł pomyślnie testy i w nagrodę wyjechał na obóz do Anglii. Zobaczył na żywo mecz ligi angielskiej Manchesteru United z Cristal Palace. Spotkał się z trenerami z akademii  Manchesteru United i Manchesteru City. Gratulujemy i trzymamy kciuki za Michała i eksplozję jego talentu piłkarskiego!

„Śniadanie daje moc”

Nasza współpraca ze Szkołą Podstawową nr 18 jest już tradycją.

20 listopada br. uczniowie klasy III BKZ i II A TŻ  wraz z nauczycielkami odwiedzili uczniów klas pierwszych, drugich i trzecich ze szkoły podstawowej. W ramach cyklu zajęć z najmłodszymi uczniami o roli zdrowego odżywiania przeprowadzili krótką pogadankę na temat znaczenia śniadania i jego wpływu na zdrowie dziecka. Po krótkiej prezentacji, dzieci odpowiadały  na pytania co podajemy na zdrowe śniadanie i jakich produktów należy unikać. Najciekawszym elementem wizyty była część praktyczna w czasie której, mali uczniowie wraz z przyszłymi kucharzami z naszej szkoły sporządzali piękne i kolorowe kanapki z różnymi składnikami.  Gdy już wszystko było gotowe rozpoczęła się degustacja. Na deser podano czekoladowe founde z owocami. Czas upłynął szybko i niepostrzeżenie … jeszcze tylko kilka pamiątkowych zdjęć i wracamy do szkoły.

Mamy jednak nadzieję, że za rok spotkamy się  ponownie.

Mariola Ruge
Bogusława Laskowska

Konkurs kulinarny "Nauka gotowania"

Konkurs kulinarny na dania przygotowane na podstawie książki kucharskiej "Nauka gotowania" z 1915 roku 

Prawie sto lat temu Wiktor Kulerski, wydawca słynnej "Gazety Grudziądzkiej", opublikował "Naukę gotowania do użytku ludu polskiego" - książkę kucharską złożoną z przepisów nadesłanych przez gospodynie z Ziemi Chełmińskiej i Pomorza. Przepisy te były efektem ogłoszonego konkursu kulinarnego na potrawy  z VIII i XI rozdziału książki, poświęconego: jajom i potrawa mięsnym oraz chlebom i ciastom. Celem działań organizatorów było pokazanie dawnej kuchni regionu, przypomnienie zapomnianych smaków, produktów i tradycji kulinarnych. 14 listopada 2014 r.w Zespole Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Grudziądzu odbył się finał tego konkursu, w którym rywalizowały szkoły z województwa kujawsko-pomorskiego. 

Uczennice „Gastronomika” zajęły: III miejsce !!!

Klaudia Trudnowska i Karolina Stefańska z kl. II a TŻ przygotowały potrawę:

Filet z gęsi dodatkiem ziemniaczanego puree i konfitury z czerwonej kapusty oraz kujawską mieszankę chlebową z gęsią okrasą. 

Opiekun młodych kucharzy: mgr Krzysztof Szczepaniak

VII Olimpiada Wiedzy Hotelarskiej – etap szkolny

12 listopada br. odbył się szkolny etap VII Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej.

Wzięło w nim udział 24 uczniów z klas hotelarskich. Test, z którym musieli się zmierzyć, zawierał 50 pytań jednokrotnego wyboru. Obejmował zagadnienia z organizacji pracy w hotelarstwie, marketingu usług hotelarskich, obsługi konsumenta, protokołu dyplomatycznego oraz wiedzy ogólnej o świecie hoteli. Najlepiej poradziły sobie z nim dwie uczennice technikum hotelarskiego, które zdobyły niemal komplet punktów: Agnieszka Gwit kl. 3THN i Aleksandra Herzberg kl. 4 TH. Przed nimi przygotowania do etapu okręgowego, który odbędzie się 14 stycznia 2015r. w Poznaniu.

 Gratulujemy i życzymy powodzenia!

Przygotowanie oraz opieka OWH

Sebastian Wagner

Wizyt 532489