Gęsinowe smaki

Gęsinowe smaki „gastronomika”

Z okazji święta 11 listopada uczniowie kółka kulinarnego  podczas zajęć zorganizowanych w naszej szkole przy współpracy z „Akademią Smaku” Grzegorza Parczewskiego i nauczyciela zawodu Krzysztofa Szczepaniaka uczyli się przyrządzać potrawy z gęsi: wątróbkę z różnymi dodatkami, okrasę, półgęsek oraz gęś pieczoną z jabłkami.

Obchody 11 listopada

W dniu 11 listopada 2014 roku uczniowie naszej  szkoły  wzięli udział w uroczystych obchodach z okazji Narodowego Święta Niepodległości. O godzinie 11.00   ks. kanonik Teodor Paradowski odprawił  Mszę św. i wygłosił  patriotyczną homilię  w kościele pw. Świętych Apostołów Piotra i Pawła. Następnie odbyła się uroczystość pod Pomnikiem na Placu Wolności z udziałem władz miasta Bydgoszczy, województwa i lokalnych parlamentarzystów. Oprawę uroczystości uświetniły oddziały  Wojska Polskiego, orkiestra wojskowa oraz liczne poczty sztandarowe, w tym i naszej szkoły. Zespół Szkół  Gastronomicznych godnie reprezentowali następujący uczniowie: Marika Łuszpińska, Monika Łangowska, Izabela Marchlik, Łukasz Brodziak i Michał Staszewski pod opieką Piotra Jasińskiego.

7 listopada 2014

7 listopada 2014 roku w naszej szkole odbyła się
uroczysta akademia z okazji
ODZYSKANIA PRZEZ POLSKĘ NIEPODLEGŁOŚCI.

DZIEŃ TEN JEST NAJWAŻNIEJSZYM POLSKIM ŚWIĘTEM NARODOWYM.

11 listopada 1918 roku po 123 latach niewoli Polska odzyskała niepodległość.

Z tej okazji uczniowie klas : 2A TŻ, 2BTŻ, pragnąc uczcić doniosłą chwilę w dziejach naszej Ojczyzny –Dzień Odzyskania Niepodległości, przygotowali program artystyczny.

Opiekun

mgr Agnieszka Walkowiak

mgr Małgorzata Kunicka

IV Przegląd Pieśni Patriotycznej i Żołnierskiej Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych w Bydgoszczy

Dnia 25  października 2014 roku  uczennice naszej szkoły: Małgorzata Smorga, Oliwia Żurawska, Natalia Witkowska , Joanna Sysoł , Olga Lemańska, wzięły udział  w  IV PRZEGLĄDZIE PIEŚNI PATRIOTYCZNEJ I ŻOŁNIERSKIEJ INSPEKTORATU WSPARCIA SIŁ ZBROJNYCH.

Małgorzata Smorga (2B TŻ)  zdobyła  wyróżnienie oraz została zaproszona do wystąpienia w koncercie z okazji  Narodowego Święta Niepodległości, który odbędzie się 13 listopada w Kinoteatrze Klubu Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych przy ul. Dwernickiego 1 w Bydgoszczy.

W przeglądzie brało udział 22 uczestników z gimnazjów, szkół średnich i ośrodków kultury z województwa kujawsko - pomorskiego.

Opiekun

mgr Agnieszka Walkowiak

Olimpiada Wiedzy o Zywności i Zywieniu - etap szkolny

Szkolny etap Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu odbył się w naszej szkole dnia 7 listopada 2014 r.

Tematyka testu obejmowała zagadnienia z podstaw żywienia, technologii gastronomicznej i  biologii. W olimpiadzie brali udział uczniowie klas Technikum Gastronomicznego. Do etapu okręgowego  przystąpiło 22 uczestników.
Najlepsze wyniki osiągnęli:
Kamila Żarnowska – klasa 3c TŻ
Hubert Ciesielski – klasa 3c TŻ

Będą oni reprezentować ZSG na kolejnym poziomie Olimpiady w styczniu 2015 r.
Zwycięzcom oraz wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy!

Opiekun:
mgr inż. Anna Borowicz

Konkurs Super Belfer 2014

Dnia 13.10.2014 r. o godz. 11.30 w auli młodzieżowej odbyło się rozstrzygniecie Konkursu Super Belfer 2014. Program artystyczny przygotowała młodzież z 3 THN , 2bTG, 2 THN pod kierunkiem opiekuna SU mgr Małgorzaty Kunickiej. Uczniowie podziękowali nauczycielom za trudną pracę i rozdali pamiątkowe dyplomy uznania dla najlepszych nauczycieli.


Dyżurni SU rozdali nauczycielom wykonane własnoręcznie przez uczniów laurki z życzeniami.

Zobacz wyniki wyborów

III carvingowe mistrzostwa Polski juniorów

W dniach 24.10- 26.10. 2014 roku w Wejherowie odbyły się:
III CARVINGOWE MISTRZOSTWA POLSKI JUNIORÓW.
W wyniku eliminacji do udziału zakwalifikowało się dwudziestu pięciu uczniów szkół gastronomicznych z Polski i Czech. Naszą szkołę reprezentowała
ANNA DZIENNIK- UCZENNICA KLASY IV TECHNIKUM KUCHARZ.
Konkurs składał się z dwóch części. Pierwsza to wykonanie rzeźby w dyni z motywem Wejherowa. Druga to tworzenie kompozycji bankietowej. Ania w obu konkurencjach zajęła X miejsce - WŚRÓD POLSKICH UCZESTNIKÓW.

Poziom konkursu był bardzo wysoki i zaskoczył wszystkich, a zwłaszcza organizatorów- pana Grzegorza  Gniecha i Pawła Sztenderskiego.

Ania wygrała:

  • Voucher uprawniający do udziału w KURSIE CARVINGU II STOPNIA
  • Dłuta Carvingowe
  • Książkę do CARVINGU- kurs podstawowy.

GRATULUJEMY I ŻYCZYMY DALSZYCH CARVINGOWYCH SUKCESÓW                                 

opiekun konkursu
Mariola Ruge

Ogólnopolski konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych: „O puchar złotej kurki”


07.10 2014r. w Vistula Hotel w Świeciu odbył się ogólnopolski konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych: „O puchar złotej kurki”. Uczniowie „Gastronomika” z kl. 2c TŻ Bartosz Wiśniewski  i Adam Rzęski otrzymali wyróżnienie za przygotowaną potrawę z wykorzystaniem kurki zielononóżki, pieprznika jadalnego i puree z dyni. Serdecznie gratulujemy!

Opiekun Młodych Kucharzy

                                                                                                                        Krzysztof  Szczepaniak

 

Wizyt 532490