,,Mistrzostwa Młodych Kucharzy 2016”

Ruszyła kolejna edycja konkursu ,,Mistrzostwa Młodych Kucharzy 2016” organizowanego przez MAKRO Cash and Carry Polska! Zapraszam do udziału dwuosobowe zespoły (uczniów i młodych kucharzy), które będą miały możliwość zaprezentować swój talent i powalczyć o wspaniałe nagrody! Opiekun konkursu: Beata Lewińska
Więcej informacji: http://www.mistrzostwa-mlodych-kucharzy.pl/

Uczniowie „Gastronomika” na Festynie Rodzinnym „Bądźmy razem” w bydgoskim Myślęcinku

04.06.2016r młodzi kucharze i wolontariusze naszej szkoły z klas: 1aTŻ, 1bTŻ, 1cTŻ, 2aKZ, 3aTŻ, 1aKZ, 1THN, 3cTŻ uczestniczyli w Festynie Rodzinnym organizowany przez bydgoską Caritas "Bądźmy razem”. Dobra zabawa w gronie rodziny - to najważniejszy punkt spotkania w Myślęcinku. Na bydgoskim Różopolu bawiły się w sobotę setki osób. Młodzież naszej szkoły wydawała zdrowe i smaczne posiłki dla dzieci oraz umilała czas dzieciom, malując im twarze, prowadząc zajęcia plastyczne i ruchowe. Dziękujemy za zaangażowanie. Opiekun wolontariuszy: Małgorzata Kunicka. Opiekun kucharzy: Krzysztof Szczepaniak
Lista osób

Tłuszcze w żywieniu i organizmie człowieka

Dnia 1 czerwca 2016 r. rozstrzygnięto VII edycję szkolnego konkursu międzyprzedmiotowego obejmującego zagadnienia z zakresu biologii, chemii i podstaw żywienia człowieka. Tegoroczny konkurs odbył się pod hasłem „Tłuszcze w żywieniu i organizmie człowieka”. Wśród osób biorących udział trzy pierwsze miejsca zostały przyznane: pierwsze-Karolinie Stefańskiej z klasy 3aTG, drugie-Kindze Cyranowicz z klasy 2bTG oraz trzecie-   Michalinie Głowik i Piotrowi Podobieńskiemu z klasy 1b TG oraz Nicole Kraszkiewicz z klasy 2aTG.
Uczestnikom gratulujemy. Opiekunowie: Anna Firchów, Grażyna Mrotek, Katarzyna Waszkiewicz

Nasi uczniowie na rzecz kampanii ,,Drugie życie”

Dnia 25 maja 2016 roku w ramach kampanii „Drugie życie” pod hasłem „Transplantacja – masz dar uzdrawiania” uczennice naszej szkoły zachęcały po raz kolejny społeczność szkolną i mieszkańców Bydgoszczy do wypełniania oświadczeń woli dotyczących zgody na pobranie komórek i narządów do przeszczepu po śmierci.
Przeprowadzona akcja miała na celu zwiększenie szans dla osób czekających na przeszczep. W Polsce oczekujących na dar drugiego życia jest około 2 tysięcy osób. Brak narządów to jedna z najważniejszych przyczyn ograniczających liczbę zabiegów, które ratują życie i przywracają zdrowie ciężko chorym ludziom. Ból po stracie najbliższej osoby bywa tak silny, że może spowodować sprzeciw na pobranie narządów i komórek do przeszczepu. W takiej sytuacji oświadczenie woli pozwala rodzinie poznać i uszanować wolę zmarłego.
Dlatego, jeśli jesteś pełnoletnia/tni, podejmij dorosłą i odpowiedzialną decyzję - wypełnij oświadczenie woli dotyczące zgody na pobranie komórek i narządów po śmierci. Twoja decyzja może kiedyś uratować inne życie.
Opiekunowie: Małgorzata Kunicka, Katarzyna Waszkiewicz

,,Najsmaczniejsze dziewczęta” tylko w naszej szkole

28 maja 2016r. w Pułtusku odbyła się VIII edycja konkursu ,,Kuchnia polska wczoraj i dziś”. Startujące w nim ekipy uczniów i profesjonalistów musiały zaprezentować znajomość technik kulinarnych i potraw kuchni polskiej. Uczennice naszej szkoły: Klaudia Trudnowska  i Karolina Kaczyńska przygotowały zakąskę z  węgorza w dwóch odsłonach, podaną z musem z jabłka i bzu z chipsem z jarmużu oraz sosem chrzanowym, natomiast ich danie zasadnicze składało się z karczka jagnięcego duszonego w  czerwonym winie w towarzystwie powideł i kaszy burgul, podanego z puree z czerwonej kapusty oraz makaronem z ogórka. Tymi oto potrawami podbiły podniebienie jury, otrzymując najcenniejsze trofeum ,,Puchar Smakoszy” i zyskując miano ,,najsmaczniejszych dziewcząt”. Tę cenną nagrodę zdobyły dzięki wsparciu szefa kuchni Słoneczny Młyn , pana Arkadiusza Ciesińskiego,  który poświęcił wiele czasu na przygotowanie konkursowe. Klaudii i Karolinie gratulujemy wspaniałego sukcesu. Opiekun: Beata Lewińska
Relacja prasowa

Kulinarny piknik połączony ze szkolnym konkursem dla klas pierwszych: „Smaki zup kuchni regionalnej i polskiej”

23 maja 2016r. w ramach  Bydgoskiego Grantu Oświatowego na terenie dziedzińca naszej szkoły odbył się szkolny konkurs kulinarny dla klas pierwszych technikum oraz zasadniczej szkoły zawodowej pt.„ Smaki zup kuchni regionalnej i polskiej”, w którym uczestniczyli szefowie kuchni restauracji i hoteli naszego miasta. więcej >>>
Zobacz informacje prasowe:
relacja 1
relacja 2
relacja 3

Akcja wolontariacka "Kilometry dobra"

Nasza szkoła wzięła udział w akcji charytatywnej "Kilometry dobra", której celem było zebranie jak największej ilości pieniędzy na działalność Fundacji "Wiatrak". Wszystkie zebrane fundusze zostały zamienione na złotówki  i ułożone w szereg monet. Szkoła zebrała 271 złotych, czyli 6,2 "metrów dobra". Klasą najlepszą na kilometry dobra została 3bTG, 2 miejsce zajęła 1aTG, a 3 miejsce przypadło 3aTG.
Dziękujemy wszystkim za zaangażowanie. Organizatorzy: Anna Borowicz, Dorota Harkot, Małgorzata Kunicka

Ogólnopolski konkurs kulinarny ,,Kuchnia polska wczoraj i dziś” Pułtusk 2016

Miło nam poinformować, że wśród  12 ekip zakwalifikowanych z całej Polski mamy reprezentację z naszej szkoły: Klaudię Trudnowską i Karolinę Kaczyńską z klasy 3aTŻ.Konkurs odbędzie się w najbliższy weekend w zamku w Pułtusku. W 90 minut dziewczęta mają do przygotowania po 6 dań zasadniczych i zakąsek z wykorzystaniem: węgorza, karczka jagnięcego, śliwki węgierki i jabłek malinówek. To wszystko w warunkach polowych, bez względu na pogodę. Więcej o konkursie :http://www.konkurskulinarny.ubf.pl/news.php
Opiekun konkursu: Beata Lewińska

Wizyt 582593