Struktura
- Szczegóły
- Utworzono: sobota, 01, luty 2014 20:56
Aktualnie szkoła funkcjonuje jako Zespół Szkół Gastronomicznych i mieści się przy ul. Ks.Stanisława Konarskiego 5. Uczniowie dysponują 18 salami dydaktycznymi, biblioteką, centrum multimedialnym, salą gimnastyczną. Kształcenie zawodowe odbywa się w 4 nowocześnie wyposażonych pracowniach technologii gastronomicznej, pracowniach kelnerskich oraz pracowni hotelarskiej.
Parter budynku zajmują pomieszczenia Warsztatów Szkolnych wraz z salą do obsługi gości i bufetem szkolnym. Warsztaty dysponują 60 stanowiskami pracy dla uczniów. Zajęcia praktyczne odbywają się w systemie dwuzmianowym w następujących działach: kuchnia gorąca, garmażernia, cukiernia, przygotowalnia. W zespole szkół kształci się obecnie około 760 uczniów.
Struktura kształcenia zawodowego w ZSG w Bydgoszczy od 1 września 2012 roku
Lp. |
Szkoła |
Cykl kształcenia |
Zawód |
1. |
Technikum Gastronomiczne |
4 lata |
technik żywienia i usług gastronomicznych |
2. |
Technikum Gastronomiczne |
4 lata |
kelner |
3. |
Technikum Gastronomiczne
|
4 lata |
technik hotelarstwa |
4. |
Zasadnicza Szkoła Zawodowa |
3 lata |
kucharz |
5. |
Branżowa Szkoła I stopnia |
3 lata |
kucharz |
Praktyczna nauka zawodu w formie zajęć praktycznych realizowana jest w oparciu o własną bazę warsztatów szkolnych. Praktyka zawodowa w zawodach technikalnych realizowana jest u pracodawców. Szkoła ściśle współpracuje z lokalnym środowiskiem branży hotelarsko-gastronomicznej.